Tips - Groepsfoto's op jullie trouwdag?

Ok, ik geef het toe......als ik het woord 'groepsfoto' of 'familiefoto's' ter sprake breng bij een bruidspaar zijn er maar weinig stellen die hier direct wild enthousiast van worden. Het is eigenlijk net zoiets als de tandarts: niemand heeft er echt zin in maar je krijgt er misschien wel spijt van als je er geen tijd aan besteed.

Nu is er gelukkig ook goed nieuws: met een beetje voorbereiding kan het maken van de groepsfoto's tijdens jullie trouwdag heel soepel en snel verlopen en wordt dit moment voor iedereen een stuk leuker! En achteraf is het toch wel heel leuk om een foto te hebben van jullie samen met je familie en vrienden. 

Voorbereiding

De allerbelangrijkste tip als het gaat over de groeps- en familiefoto's is: zorg voor een goede voorbereiding. Dat wil zeggen: maak een lijstje met alle combinaties waarmee jullie op de foto willen. Dat kan variëren van 1 grote groepsfoto tot een uitgebreide lijst met alle denkbare combinaties. Tip: een lijstje met maximaal 10 tot 15 combinaties is ideaal en vraagt niet heel veel tijd. Zorg ervoor dat jullie fotograaf én jullie ceremoniemeester dit lijstje hebben zodat je er zelf op de dag er geen omkijken naar hebt. En misschien heb je ergens op Pinterest een superleuk idee gezien voor een groepsfoto. Zorg dat jullie fotograaf ook weet dat je graag zo'n soort foto wilt maken! Op Pinterest zijn veel leuke ideeën te vinden voor groepsfoto's en het gebruik van props (bellenblaas, ballonnen, bordjes met tekst, hoedjes etc.)

Planning

Plan van te voren een moment in jullie draaiboek voor het maken van de groepsfoto's. Wat een goed moment is, hangt natuurlijk erg af van de manier waarop jullie trouwdag is vormgegeven. Een heel natuurlijk moment voor het maken van de grote groepsfoto, is bijvoorbeeld vlak na de ceremonie bij het naar buiten komen van het bruidspaar. Iedereen staat dan al min of meer klaar en de foto is dan zo gemaakt. Een ander handig moment is aan het eind van de receptie nadat iedereen jullie heeft gefeliciteerd/taart heeft gegeten/is bijgepraat met andere gasten etc. En als het gaat om benodigde tijd: ik heb zelf ongeveer 20 minuten nodig voor een lijstje van 15 combinaties.

Locatie

Tot slot de locatie, waar gaan we de groepsfoto's maken? Mijn advies is om het vooral makkelijk te houden. Jullie en jullie gasten hebben op de dag zelf echt geen zin om veel tijd te besteden aan het heen en weer rijden naar een foto-locatie. Bovendien gaat het bij deze foto's toch vooral om de personen op de foto en minder om de achtergrond. Bij veel stadhuizen en kerken is de plek waar je naar buiten komt vaak geschikt voor het maken van de 'grote' groepsfoto. Ook een mooi plein, een brede straat, een parkje in de buurt, een stukje bos, de tuin van jullie feestlocatie: allemaal prima geschikt voor groepsfoto's. En soms is het mogelijk om bij de trouwlocatie en/of feestlocatie van bovenaf een groepsfoto te maken: dat geeft een heel leuk effect! Belangrijk is dat er genoeg ruimte is om een groep mensen neer te zetten.

Marinka van Helvoort Fotografie

info@marinkavanhelvoort.nl

06 419 05 157

KVK 321 25 449