Blog

Tips - Hoe kies je een trouwfotograaf?

Ik hoor het heel vaak van aanstaande bruidsparen: ‘Er zijn zoveel trouwfotografen, we zien door de bomen bos niet meer’. Wat is nou een handige aanpak om juist díe trouwfotograaf te kiezen die bij jullie past?

 

Oriënteer je uitgebreid op trouwfotografen

De meeste bruidsparen zullen hun zoektocht naar een trouwfotograaf beginnen op internet. Superhandig natuurlijk -> op de sites van fotografen krijg je vaak al een goed beeld van de stijl van fotografie en de werkwijze. Dit is alleen ook vaak het moment dat mensen een beetje overweldigd worden door het enorme aanbod. Om wat structuur in jullie zoektocht aan te brengen is het handig om eerst een aantal criteria op te stellen:

 • Wat is jullie budget?
 • Welke stijl van fotografie spreekt jullie aan? (gebruik hiervoor bijvoorbeeld Pinterest om foto’s te pinnen die jullie aanspreken)
 • Willen jullie een fotograaf uit de buurt of maakt dat niet uit?
 • Willen jullie alleen de foto’s op USB (dit kan niet bij elke fotograaf) of een pakket met foto’s & album?

Naast het zoeken op internet is het natuurlijk ook een goed idee om eens navraag te doen bij vrienden of familie die al getrouwd zijn. Misschien is hun trouwfotograaf wel een echte aanrader! Bovendien heb je gelijk een betrouwbare referentie.

Het is trouwens best handig om op tijd op zoek te gaan naar een fotograaf. Zeker in het 'trouw-hoogseizoen' (mei tot sept) heb je anders grote kans dat je achter het net vist. Begin dus met oriënteren zodra jullie de trouwdatum weten.


meer lezen

Trouwreportage - Trouwen midden in de natuur

Een paar jaar eerder had ik Sjoukje en Thierry al ontmoet: als ceremoniemeesters bij de bruiloft van de zus van Sjoukje. Sjoukje mailde me dat zij en Thierry nu zelf wilden gaan trouwen en vroeg of ik de foto's kwam maken. Natuurlijk wil ik dat! Bij het voorgesprek vertelden ze wat het idee was: een relaxte dag met familie en vrienden én een trouwceremonie midden in de natuur. En zo kwam ze terecht bij de Mof in Leusden. Deze trouwlocatie heeft als unieke optie om de ceremonie in het bos of midden op de hei te houden. Precies wat ze zochten. 

Op 3 juli kom ik in de ochtend aan bij Sjoukje en zie een relaxte bruid, midden in het proces van haar en make up. Met hulp van moeder en zus trekt ze haar trouwjurk aan en ineens is het dan toch spannend zo vlak voor Thierry komt. Na een first look in de tuin en het bewonderen van de trouw-bakfiets gaan we op pad voor een fotoshoot in het bos.

meer lezen

Trouwreportage - Trouwen bij landgoed Klarenbeek

Ergens halverwege 2019 was ik op de koffie bij Janine en Bram, ze zouden gaan trouwen in maart 2020 en ik mocht de trouwreportage voor ze maken. Little did we know... Natuurlijk kon de bruiloft in maart niet doorgaan vanwege corona, de nieuwe datum zou 27 juni zijn. Tot duidelijk werd dat je per 1 juli weer 100 gasten mocht uitnodigen i.p.v. 30, de moeite waard om nog 1 keer te verzetten dus. 

Op 4 juli melde ik me 's ochtends bij het prachtige Landgoed Klarenbeek in Gelderland. Een historische locatie met een industrieel tintje. Het was de tweede bruiloft die ik zou fotograferen sinds de coronacrisis was uitgebroken en ik was heel blij dat ik weer aan het werk mocht. En ondanks de maatregelen die natuurlijk nog steeds golden, was het een hele relaxte en feestelijke dag. 

Omdat zowel bruid als bruidegom ervoor hadden gekozen zich klaar te maken op het landgoed, was het heel makkelijk om van beide de voorbereidingen vast te leggen.

meer lezen

Tips - Binnenlocaties trouwfoto's

De meeste bruidsparen hebben zelf wel een idee voor een mooie (buiten)locatie waar ze graag hun trouwfoto's willen maken. Maar wat doe je als het op jullie trouwdag niet droog is? En het echt een beter idee is om de foto's binnen te maken? Dan is het handig om alvast een geschikte binnenlocatie in gedachten te hebben! Maar hoe vind je een geschikte binnenlocatie? Hieronder een aantal tips.

 

Klassieke locaties

Denk hierbij aan een kasteel, een oud klooster, een landhuis etc. Soms zijn dit trouwlocaties waar je (meestal tegen een vergoeding) terecht kunt om trouwfoto's te maken. Maar ook musea of andere instellingen zijn vaak gevestigd in prachtige panden. Vragen kan altijd toch? Het is een sowieso goed idee om van te voren bij de locatie te informeren naar de mogelijkheden zodat je zeker weet dat je op jullie trouwdag niet voor verrassingen komt te staan. Voorbeelden van mooie binnenlocaties in midden Nederland:

 • De Marienhof, Amersfoort
 • Stoomgemaal Hertog Reinout, Nijkerk
 • Stadscafe Observant, Amersfoort
 • Hotel Kerckebosch, Zeist
 • Boerderij Gagelgat, Soest
 • Slot Zeist, Zeist
 • Kasteel de Essenburgh, Hierden
meer lezen 0 Berichten

Tips - Trouwen in de herfst

Op het moment dat ik dit stukje schrijf, is het nog zomervakantie. Beetje saai ook want veel mensen zijn nog op vakantie. Gelukkig weet ik dat mijn lievelingsseizoen eraan komt: de herfst! Ik ben dol op deze tijd van het jaar. De overgang van zomer naar herfst waarin de natuur én het licht vaak prachtig zijn. Voor mij is dit een tijd vol verwachting, net zoals vroeger aan het begin van een nieuw schooljaar. Ik heb altijd de neiging om nieuwe schoolspullen te gaan kopen. Gelukkig komen steeds meer mensen er ook achter: de herfst is een prachtige tijd om te trouwen! Juist omdat het zo'n sfeervolle tijd is, je allerlei leuke dingen met de styling kunt doen én, niet onbelangrijk, het is nog niet zo populair als de lente en zomer en daardoor niet zo druk bij alle trouwlocaties! In dit stukje mijn tips voor een prachtige trouwdag in de herfst!

Trouwlocatie

meer lezen

Trouwreportage - Trouwen in de Ardennen

In het buitenland trouwen klinkt een beetje als een sprookje, als een heel duur sprookje dan wel. Maar dat hoeft echt niet altijd zo te zijn! Heb je zin in een mooi trouw-weekend ergens op een prachtige locatie? Ga dan trouwen zoals Bettie en Joost: in een gehuurd landhuis midden in de Ardennen!

Ze wilden een ontspannen weekend, ergens op een mooie plek met hun familie en beste vrienden. Uiteindelijk kwamen ze uit bij de boerderij La Blanche Vignerie in Sainte-Ode. Een grote, self-catering boerderij, met veel land er omheen en midden in de natuur. In een vintage VW busje reden ze met hun zoontje een paar dagen van te voren naar België: het genieten kon beginnen! 

meer lezen

Trouwreportage - Zomerse bruiloft bij de Mariënhof in Amersfoort

Ze hadden er goed over nagedacht hoe ze hun trouwdag graag wilden vieren, dat merkte ik direct bij het kennismakingsgesprek. Anne en Anjo wisten wat ze wilden en dat was een relaxte dag, buiten trouwen in de tuin van de Mariënhof in Amersfoort, lekker eten met vrienden en familie en daarna een spetterend feest. En ook wat betreft de trouwfotografie was het duidelijk: veel spontane beelden, emotie, veel familie en vrienden op de foto en de reportage in de stad én in de natuur. Altijd fijn voor mij als trouwfotograaf als ik een duidelijk beeld heb van de wensen van een bruidspaar!

Na de first look op naar Park Randenbroek voor het eerste deel van de fotoshoot. Anne wilde heel graag ook wat foto's maken bij de dahliatuin vlakbij het park, wat een supergoed idee! Zeker eind augustus staan de dahlia's vol in bloei: een perfecte achtergrond voor de foto's. Daarna in de tuktuk door naar de binnenstad om in de muurhuizen ook nog wat foto's te maken.

meer lezen

Tips - Taart!!!

Veel mensen denken dat het bij een bruiloft gaat om de verbintenis, de emoties, de jurk, familie en vrienden......... flauwekul natuurlijk. Waar we uiteindelijk allemaal voor komen is de taart! Van prachtige meesterwerken van marsepein tot de fotogenieke naked cakes vol vers fruit. Van uitgebreide sweet tables en donut walls tot een verzameling home made taarten gebakken door jullie vrienden. Lekker!! Hieronder een uitgebreide verzameling lekkers om je aan te verlekkeren en inspiratie op te doen voor jullie eigen trouwdag.

meer lezen

Trouwreportage - Trouwen in Portugal

Een paar jaar geleden ben ik een lang weekend met een bruidspaar en hun gezelschap mee geweest naar Toscane om hun bruiloft te fotograferen. Superleuk natuurlijk: beetje foto's maken, pasta eten, Florence bezoeken samen met de visagiste. De bruid van toen zag op Facebook een oproepje van een ander bruidspaar langskomen: zij zochten een fotograaf voor hun huwelijk in Portugal. Ze tagde mij en een paar weken later zat ik met Marco en Tabitha om tafel om de plannen voor hun destination wedding in de Algarve door te nemen! Gelukkig was er een wederzijdse klik en mocht ik in april mee naar Portugal als hun trouwfotograaf -> YEAH!!

Tabitha en Marco hadden alles samen met wedding planner Rixt perfect voorbereid. Voor iedereen waren er appartementen gehuurd op de locatie waar de ceremonie, diner en feest zouden plaatsvinden. Zondagmiddag kwam ik samen met de barbier, zanger Harm en de laatste gasten aan in Faro. Direct nog even het draaiboek doornemen met Rixt en daarna door om het diner op de avond voor de bruiloft te fotograferen. En ondertussen zelf ook nog lekker te eten..:-). De volgende dag begon relaxed met het vastleggen van de voorbereidingen van bruid en bruidegom. Naar een mooie locatie voor de first look was het niet lang zoeken: de hele kust ter hoogte van Alvor is prachtig met hoge kliffen en woeste golven. Voor de trouwfoto's zijn we ook nog naar Ferragudo gereden: een typisch Portugees dorpje vlakbij.

meer lezen

Tips - Persoonlijke trouwceremonie

Ontspannen, relaxed, genieten, vrienden & familie, ongedwongen, feest.........dit zijn woorden die veel mensen gebruiken als ze de sfeer willen omschrijven die ze graag op hun trouwdag willen terug zien. En dat is prima te doen: kies een mooie locatie die ook bij slecht weer nog leuk is, zorg dat de planning niet te strak is en nodig een boel gezellige vrienden en familie uit. En als je een pinterest-bruid bent, voeg je daar nog wat leuke styling aan toe die je op de dag zelf door je vriendinnen laat neerzetten/ophangen/aan-de-muur-spijkeren. Kat in het bakkie! Maar ja, bij elke trouwdag hoort ook een wat plechtiger onderdeel: de ceremonie. En hoe zorg je er nou voor dat ook die ceremonie helemaal bij jullie en jullie trouwdag past? Dat het ja-woord ook een moment wordt om nog heel lang met een goed gevoel aan terug te denken. Kortom: tips om jullie trouwceremonie persoonlijk te maken!

Handfasting

Afgelopen juli was ik als fotograaf te gast bij het huwelijk van Ilona en Sebastiaan. En zij hadden echt zo'n gave manier gevonden om hun ceremonie vorm te geven! Na het officiële ja-woord werd een zogenaamde handfasting ceremonie uitgevoerd. Handfasting is van oorsprong een oud Keltische manier om te trouwen. De handen van het bruidspaar worden samengebonden om het verbond dat het paar aangaat te symboliseren. Ilona en Sebastiaan hadden aan alle gasten gevraagd of zij een lint wilde meenemen naar de ceremonie. Tijdens de ceremonie kon elke gast een lint om de handen van het bruidspaar knopen en aan het bruidspaar een persoonlijke wens meegeven. Aan het eind werden alle geknoopte linten bij elkaar gebonden om zo een symbool te vormen van hun huwelijk en alle liefde en steun van de mensen om hen heen. 

meer lezen

Trouwreportage - Trouwen in hartje Utrecht

Als je allebei geboren en getogen Utrechtenaars bent dan is er natuurlijk maar 1 plek om elkaar het ja-woord te geven: Utrecht! Op 1 september was het dé dag voor Diante en Bas. In de ochtend kom ik aan bij de prachtige Nicolaikerk, vlakbij het Ledig Erf in hartje Utrecht, een groot deel van de dag zal zich afspelen in en rond de kerk. De moeder van Diante is koster van de kerk en samen met haar hang ik de jurk midden in de kapel aan de kroonluchter -> zo gaaf!

meer lezen

Trouwreportage - Trouwfoto's bij de Soesterduinen

Een paar weken voor hun huwelijk bedacht dit leuke stel dat het toch wel een goed idee was om mooie foto's van hun huwelijk te laten maken. Gelukkig stond hun trouwdag gepland op een dinsdag, dan is er zelfs in de maand mei nog wel plek in de agenda voor een trouwreportage! Voor het kennismakingsgesprek kwamen ze 'even' terug van hun vakantie op Schiermonnikoog. En een paar weken later was het al zo ver: 's ochtends stond ik bepakt en bezakt op de stoep bij de ouders van Jeltsje. Binnen trof ik een hele relaxte bruid en een prachtig dochtertje die in de box stond te zingen.

meer lezen

Trouwreportage - Trouwen in het Centraal Ketelhuis

Ergens in maart kreeg ik een mailtje van Agnes en Gijsbert: of ik nog tijd had om hun huwelijk op 28 april te fotograferen. Snel een afspraak ingepland voor een kennismakingsgesprek en tijdens dat gesprek werd al snel duidelijk wat ze graag wilden: een mooie avond met vrienden en familie, geen eindeloze poseersessies want daar hielden ze zelf niet van en hun drie kinderen ook zeker niet en vooral een geweldig feest. En dat allemaal bij een van mijn favoriete locaties in Amersfoort: het Centraal Ketelhuis.

 

Op 28 april kwam ik eind van de middag bij Agnes aan, ze was zich met haar twee meiden in alle rust aan het klaarmaken. Leuk om te zien dat de meiden ieder hun eigen stijl hadden: één op en top als prinses en de ander stoer in een witte jumpsuit met gympen. Vervolgens kwam de mannen de dames ophalen en vertrokken we naar de binnenstad om wat foto's te maken. Daarna snel door naar het Centraal Ketelhuis om daar in het Oude Magazijn (een prachtige zaal die ook bij de locatie hoort) nog wat foto's te maken voordat de eerste gasten zouden arriveren.

 

Trouwlocatie: Het Centraal Ketelhuis in Amersfoort

Foto-locaties: de Koppelpoort en het Oude Magazijn

meer lezen

Inspiratie - Way up North in Rome 2017

Als trouwfotograaf mag je natuurlijk aanwezig zijn bij de meest leuke feestjes en ontmoet je allerlei verschillende mensen. Aan de andere kant is de dagelijkse realiteit van dit beroep dat je toch wel zo'n 80 % van je werktijd alleen achter je computer zit. Helemaal niet erg -> ik vind het prima om veel alleen te zijn. Ik denk dat ik in een vorig leven kluizenaar of monnik of zoiets geweest ben. Maar eens in de zoveel tijd moet ik er echt op uit: tijd om nieuwe inspiratie op te doen, praktische tips te horen en ervaringen uit te wisselen met andere trouwfotografen. En dit jaar had ik gekozen voor Way up North. Een internationaal congres specifiek voor trouwfotografen, georganiseerd begin april dus handig net voor het trouwseizoen. En het was ook nog in Rome, dat was natuurlijk geen straf :-). Dus afgelopen week samen met collega fotograaf Chantal op naar Rome.

Inspiratie en creativiteit

Way up North is een congres waarbij de nadruk vooral ligt op het creatieve proces en het opdoen van inspiratie. Hier dus geen technische uitleg over het gebruik van of  camera flitsers en de nabewerking in Lightroom maar inspirerende verhalen van mensen waarom ze doen wat ze doen. Want dat was het thema dit keer: waarom doen we wat we doen en maken we de foto's/films die we maken? En een terugkerend woord tijdens veel presentaties was het woord empathie/inlevingsvermogen. Daar kon ik wel wat mee: want uiteindelijk lukt het alleen om mensen op de foto te zetten écht zoals ze zijn als je je als fotograaf verbonden voelt met jouw cliënten.


meer lezen

Personal - Klaar voor het nieuwe trouwseizoen?

Rond deze tijd in het jaar krijg ik altijd een beetje een nieuwjaar gevoel: alle huwelijken van 2016 zijn afgerond, de trouwboeken (bijna allemaal) opgestuurd en een nieuwe trouwseizoen staat voor de deur. Ik word dan ook altijd een beetje ongedurig: ga ik komend seizoen nog dingen anders doen? Welke kant wil ik op met mijn bedrijf? En dan slaat de twijfel meestal toe…. Wat ik namelijk hoor en lees van andere fotografen, wijkt vaak nogal af van mijn eigen plannen en ambities. Goed moment om eens even voor mezelf op een rijtje te zetten wat mijn eigen ideeën eigenlijk zijn.

 

Wat wil ik niet?

Ik wil zeker niet mijn tarieven verhogen. Raar voornemen misschien maar ik ga het uitleggen. Ik krijg vaak de vraag waarom mijn tarieven relatief laag zijn en vergelijking met andere (vergelijkbare) fotografen. Zowel van bruidsparen (die

vinden het niet zo’n probleem trouwens 😉) als van collega fotografen (je verpest de markt!). Ik vind het belangrijk om een bedrag te vragen waar ik achter sta, en dan bedoel ik een bedrag wat ik er zelf voor neer zou willen tellen. En als dat onder de marktwaarde is? So be it.

 

Wat ik ook niet wil is high end weddings fotograferen, onder trouwfotografen ook wel epic weddings genoemd. Dit zijn over de top bruiloften met bijbehorend budget. Mijn (beperkte) ervaring is dat high end weddings vaak gepaard gaan met high end stress en epic veel gedoe. Gelukkig passen mijn tarieven ook niet echt bij dit soort huwelijken dus dat komt goed uit.

 

En wat tot slot ook niet op mijn prioriteitenlijstje staat, is awards winnen in de trouwbranche. En ik wil natuurlijk best prijzen winnen (want bevestiging is altijd leuk) maar ik wil vooral niet meedoen aan dit soort wedstrijden. En zonder meedoen wordt winnen erg lastig. Waarom niet? Omdat ik dan mijn werk veel te veel ga vergelijken met het werk van andere fotografen, en daar word ik niet beter van alleen maar onzekerder. Bovendien wil ik graag foto’s maken waar mensen mooi opstaan, en niet raar -> lijkt een trend te zijn bij trouwfoto awards. Tot slot moet je vaak betalen om überhaupt mee te mogen doen met zo’n wedstrijd. Hoezo sigaar uit eigen doos?

 

meer lezen

Marinka van Helvoort Fotografie

info@marinkavanhelvoort.nl

06 419 05 157

KVK 321 25 449