Blog

Tips - Taart!!!

Veel mensen denken dat het bij een bruiloft gaat om de verbintenis, de emoties, de jurk, familie en vrienden......... flauwekul natuurlijk. Waar we uiteindelijk allemaal voor komen is de taart! Van prachtige meesterwerken van marsepein tot de fotogenieke naked cakes vol vers fruit. Van uitgebreide sweet tables en donut walls tot een verzameling home made taarten gebakken door jullie vrienden. Lekker!! Hieronder een uitgebreide verzameling lekkers om je aan te verlekkeren en inspiratie op te doen voor jullie eigen trouwdag.

meer lezen

Trouwreportage - Trouwen in Portugal

Een paar jaar geleden ben ik een lang weekend met een bruidspaar en hun gezelschap mee geweest naar Toscane om hun bruiloft te fotograferen. Superleuk natuurlijk: beetje foto's maken, pasta eten, Florence bezoeken samen met de visagiste. De bruid van toen zag op Facebook een oproepje van een ander bruidspaar langskomen: zij zochten een fotograaf voor hun huwelijk in Portugal. Ze tagde mij en een paar weken later zat ik met Marco en Tabitha om tafel om de plannen voor hun destination wedding in de Algarve door te nemen! Gelukkig was er een wederzijdse klik en mocht ik in april mee naar Portugal als hun trouwfotograaf -> YEAH!!

Tabitha en Marco hadden alles samen met wedding planner Rixt perfect voorbereid. Voor iedereen waren er appartementen gehuurd op de locatie waar de ceremonie, diner en feest zouden plaatsvinden. Zondagmiddag kwam ik samen met de barbier, zanger Harm en de laatste gasten aan in Faro. Direct nog even het draaiboek doornemen met Rixt en daarna door om het diner op de avond voor de bruiloft te fotograferen. En ondertussen zelf ook nog lekker te eten..:-). De volgende dag begon relaxed met het vastleggen van de voorbereidingen van bruid en bruidegom. Naar een mooie locatie voor de first look was het niet lang zoeken: de hele kust ter hoogte van Alvor is prachtig met hoge kliffen en woeste golven. Voor de trouwfoto's zijn we ook nog naar Ferragudo gereden: een typisch Portugees dorpje vlakbij.

meer lezen

Tips - Persoonlijke trouwceremonie

Ontspannen, relaxed, genieten, vrienden & familie, ongedwongen, feest.........dit zijn woorden die veel mensen gebruiken als ze de sfeer willen omschrijven die ze graag op hun trouwdag willen terug zien. En dat is prima te doen: kies een mooie locatie die ook bij slecht weer nog leuk is, zorg dat de planning niet te strak is en nodig een boel gezellige vrienden en familie uit. En als je een pinterest-bruid bent, voeg je daar nog wat leuke styling aan toe die je op de dag zelf door je vriendinnen laat neerzetten/ophangen/aan-de-muur-spijkeren. Kat in het bakkie! Maar ja, bij elke trouwdag hoort ook een wat plechtiger onderdeel: de ceremonie. En hoe zorg je er nou voor dat ook die ceremonie helemaal bij jullie en jullie trouwdag past? Dat het ja-woord ook een moment wordt om nog heel lang met een goed gevoel aan terug te denken. Kortom: tips om jullie trouwceremonie persoonlijk te maken!

Handfasting

Afgelopen juli was ik als fotograaf te gast bij het huwelijk van Ilona en Sebastiaan. En zij hadden echt zo'n gave manier gevonden om hun ceremonie vorm te geven! Na het officiële ja-woord werd een zogenaamde handfasting ceremonie uitgevoerd. Handfasting is van oorsprong een oud Keltische manier om te trouwen. De handen van het bruidspaar worden samengebonden om het verbond dat het paar aangaat te symboliseren. Ilona en Sebastiaan hadden aan alle gasten gevraagd of zij een lint wilde meenemen naar de ceremonie. Tijdens de ceremonie kon elke gast een lint om de handen van het bruidspaar knopen en aan het bruidspaar een persoonlijke wens meegeven. Aan het eind werden alle geknoopte linten bij elkaar gebonden om zo een symbool te vormen van hun huwelijk en alle liefde en steun van de mensen om hen heen. 

meer lezen

Trouwreportage - Trouwen in hartje Utrecht

Als je allebei geboren en getogen Utrechtenaars bent dan is er natuurlijk maar 1 plek om elkaar het ja-woord te geven: Utrecht! Op 1 september was het dé dag voor Diante en Bas. In de ochtend kom ik aan bij de prachtige Nicolaikerk, vlakbij het Ledig Erf in hartje Utrecht, een groot deel van de dag zal zich afspelen in en rond de kerk. De moeder van Diante is koster van de kerk en samen met haar hang ik de jurk midden in de kapel aan de kroonluchter -> zo gaaf!

meer lezen

Trouwreportage - Trouwfoto's bij de Soesterduinen

Een paar weken voor hun huwelijk bedacht dit leuke stel dat het toch wel een goed idee was om mooie foto's van hun huwelijk te laten maken. Gelukkig stond hun trouwdag gepland op een dinsdag, dan is er zelfs in de maand mei nog wel plek in de agenda voor een trouwreportage! Voor het kennismakingsgesprek kwamen ze 'even' terug van hun vakantie op Schiermonnikoog. En een paar weken later was het al zo ver: 's ochtends stond ik bepakt en bezakt op de stoep bij de ouders van Jeltsje. Binnen trof ik een hele relaxte bruid en een prachtig dochtertje die in de box stond te zingen.

meer lezen

Trouwreportage - Trouwen in het Centraal Ketelhuis

Ergens in maart kreeg ik een mailtje van Agnes en Gijsbert: of ik nog tijd had om hun huwelijk op 28 april te fotograferen. Snel een afspraak ingepland voor een kennismakingsgesprek en tijdens dat gesprek werd al snel duidelijk wat ze graag wilden: een mooie avond met vrienden en familie, geen eindeloze poseersessies want daar hielden ze zelf niet van en hun drie kinderen ook zeker niet en vooral een geweldig feest. En dat allemaal bij een van mijn favoriete locaties in Amersfoort: het Centraal Ketelhuis.

 

Op 28 april kwam ik eind van de middag bij Agnes aan, ze was zich met haar twee meiden in alle rust aan het klaarmaken. Leuk om te zien dat de meiden ieder hun eigen stijl hadden: één op en top als prinses en de ander stoer in een witte jumpsuit met gympen. Vervolgens kwam de mannen de dames ophalen en vertrokken we naar de binnenstad om wat foto's te maken. Daarna snel door naar het Centraal Ketelhuis om daar in het Oude Magazijn (een prachtige zaal die ook bij de locatie hoort) nog wat foto's te maken voordat de eerste gasten zouden arriveren.

 

Trouwlocatie: Het Centraal Ketelhuis in Amersfoort

Foto-locaties: de Koppelpoort en het Oude Magazijn

meer lezen

Inspiratie - Way up North in Rome 2017

Als trouwfotograaf mag je natuurlijk aanwezig zijn bij de meest leuke feestjes en ontmoet je allerlei verschillende mensen. Aan de andere kant is de dagelijkse realiteit van dit beroep dat je toch wel zo'n 80 % van je werktijd alleen achter je computer zit. Helemaal niet erg -> ik vind het prima om veel alleen te zijn. Ik denk dat ik in een vorig leven kluizenaar of monnik of zoiets geweest ben. Maar eens in de zoveel tijd moet ik er echt op uit: tijd om nieuwe inspiratie op te doen, praktische tips te horen en ervaringen uit te wisselen met andere trouwfotografen. En dit jaar had ik gekozen voor Way up North. Een internationaal congres specifiek voor trouwfotografen, georganiseerd begin april dus handig net voor het trouwseizoen. En het was ook nog in Rome, dat was natuurlijk geen straf :-). Dus afgelopen week samen met collega fotograaf Chantal op naar Rome.

Inspiratie en creativiteit

Way up North is een congres waarbij de nadruk vooral ligt op het creatieve proces en het opdoen van inspiratie. Hier dus geen technische uitleg over het gebruik van of  camera flitsers en de nabewerking in Lightroom maar inspirerende verhalen van mensen waarom ze doen wat ze doen. Want dat was het thema dit keer: waarom doen we wat we doen en maken we de foto's/films die we maken? En een terugkerend woord tijdens veel presentaties was het woord empathie/inlevingsvermogen. Daar kon ik wel wat mee: want uiteindelijk lukt het alleen om mensen op de foto te zetten écht zoals ze zijn als je je als fotograaf verbonden voelt met jouw cliënten.


meer lezen

Personal - Klaar voor het nieuwe trouwseizoen?

Rond deze tijd in het jaar krijg ik altijd een beetje een nieuwjaar gevoel: alle huwelijken van 2016 zijn afgerond, de trouwboeken (bijna allemaal) opgestuurd en een nieuwe trouwseizoen staat voor de deur. Ik word dan ook altijd een beetje ongedurig: ga ik komend seizoen nog dingen anders doen? Welke kant wil ik op met mijn bedrijf? En dan slaat de twijfel meestal toe…. Wat ik namelijk hoor en lees van andere fotografen, wijkt vaak nogal af van mijn eigen plannen en ambities. Goed moment om eens even voor mezelf op een rijtje te zetten wat mijn eigen ideeën eigenlijk zijn.

 

Wat wil ik niet?

Ik wil zeker niet mijn tarieven verhogen. Raar voornemen misschien maar ik ga het uitleggen. Ik krijg vaak de vraag waarom mijn tarieven relatief laag zijn en vergelijking met andere (vergelijkbare) fotografen. Zowel van bruidsparen (die

vinden het niet zo’n probleem trouwens 😉) als van collega fotografen (je verpest de markt!). Ik vind het belangrijk om een bedrag te vragen waar ik achter sta, en dan bedoel ik een bedrag wat ik er zelf voor neer zou willen tellen. En als dat onder de marktwaarde is? So be it.

 

Wat ik ook niet wil is high end weddings fotograferen, onder trouwfotografen ook wel epic weddings genoemd. Dit zijn over de top bruiloften met bijbehorend budget. Mijn (beperkte) ervaring is dat high end weddings vaak gepaard gaan met high end stress en epic veel gedoe. Gelukkig passen mijn tarieven ook niet echt bij dit soort huwelijken dus dat komt goed uit.

 

En wat tot slot ook niet op mijn prioriteitenlijstje staat, is awards winnen in de trouwbranche. En ik wil natuurlijk best prijzen winnen (want bevestiging is altijd leuk) maar ik wil vooral niet meedoen aan dit soort wedstrijden. En zonder meedoen wordt winnen erg lastig. Waarom niet? Omdat ik dan mijn werk veel te veel ga vergelijken met het werk van andere fotografen, en daar word ik niet beter van alleen maar onzekerder. Bovendien wil ik graag foto’s maken waar mensen mooi opstaan, en niet raar -> lijkt een trend te zijn bij trouwfoto awards. Tot slot moet je vaak betalen om überhaupt mee te mogen doen met zo’n wedstrijd. Hoezo sigaar uit eigen doos?

 

meer lezen

Tips - Hoe kies je een trouwfotograaf?

Ik hoor het heel vaak van aanstaande bruidsparen: ‘Er zijn zoveel trouwfotografen, we zien door de bomen bos niet meer’. Wat is nou een handige aanpak om juist díe trouwfotograaf te kiezen die bij jullie past?

 

Oriënteer je uitgebreid op trouwfotografen

De meeste bruidsparen zullen hun zoektocht naar een trouwfotograaf beginnen op internet. Superhandig natuurlijk -> op de sites van fotografen krijg je vaak al een goed beeld van de stijl van fotografie en de werkwijze. Dit is alleen ook vaak het moment dat mensen een beetje overweldigd worden door het enorme aanbod. Om wat structuur in jullie zoektocht aan te brengen is het handig om eerst een aantal criteria op te stellen:

 • Wat is jullie budget?
 • Welke stijl van fotografie spreekt jullie aan? (gebruik hiervoor bijvoorbeeld Pinterest om foto’s te pinnen die jullie aanspreken)
 • Willen jullie een fotograaf uit de buurt of maakt dat niet uit?
 • Willen jullie alleen de foto’s op USB (dit kan niet bij elke fotograaf) of een pakket met foto’s & album?

Naast het zoeken op internet is het natuurlijk ook een goed idee om eens navraag te doen bij vrienden of familie die al getrouwd zijn. Misschien is hun trouwfotograaf wel een echte aanrader! Bovendien heb je gelijk een betrouwbare referentie.

Het is trouwens best handig om op tijd op zoek te gaan naar een fotograaf. Zeker in het 'trouw-hoogseizoen' (mei tot sept) heb je anders grote kans dat je achter het net vist. Begin dus met oriënteren zodra jullie de trouwdatum weten.


meer lezen

Tips - Over overhemden

Maandenlang zijn jullie al bezig met het plannen van de bruiloft. En daarbij is DE JURK van de bruid natuurlijk erg belangrijk. Maar laten we het vandaag een keer over de kleding van de bruidegom hebben, ook best belangrijk namelijk…;-). En specifieker nog, dit verhaal gaat over waar je allemaal op kunt letten als je een trouw-overhemd uitkiest. En omdat ik geen expert ben op het gebied van herenkleding, heb ik deze blog samen geschreven met Mike Spelde van overhemden.com.

De bruidegom heeft meestal een twee- of driedelig pak aan en daarbij hoort natuurlijk een mooi trouwoverhemd en bijbehorende accessoires. Zeker als je trouwt op een warme dag gaat het jasje

meestal/zeker/liefst zo snel mogelijk uit. En dan ziet iedereen toch je overhemd. Maar wat is nou een mooi trouw-overhemd en waar moet je allemaal op letten tijdens het kopen van een trouw-overhemd? Van welke accessoires kun je allemaal gebruik maken?

Pasvorm

meer lezen

Tips - Fotoshoot met familie

Ik krijg van klanten die een familie fotoshoot hebben geboekt regelmatig de vraag of ik nog tips heb voor kleding en/of locatie. Hoog tijd voor een blogje over dit onderwerp!

meer lezen

Trouwreportage - Huwelijk Mellanie & Mark

Op 8 april 2016 was eindelijk de dag aangebroken waar Mellanie en Mark zo lang naar hadden uitgekeken. En ik mocht er bij zijn om de foto's te maken!

Fotolocatie: oude Ritmeesterfabriek in Veenendaal

Trouwlocatie: De Hof in Renswoude

meer lezen

Tips - Groepsfoto's op jullie trouwdag?

Ok, ik geef het toe......als ik het woord 'groepsfoto' of 'familiefoto's' ter sprake breng bij een bruidspaar zijn er maar weinig stellen die hier direct wild enthousiast van worden. Het is eigenlijk net zoiets als de tandarts: niemand heeft er echt zin in maar je krijgt er misschien wel spijt van als je er geen tijd aan besteed.

Nu is er gelukkig ook goed nieuws: met een beetje voorbereiding kan het maken van de groepsfoto's tijdens jullie trouwdag heel soepel en snel verlopen en wordt dit moment voor iedereen een stuk leuker! En achteraf is het toch wel heel leuk om een foto te hebben van jullie samen met je familie en vrienden. 

Voorbereiding

meer lezen

Inspiratie - Styled wedding shoot Hofje Armen de Poth

Een paar maanden geleden werd ik benaderd door weddingplanner Jolanda van C’est la Vie Weddings of ik zin had in een fotoshoot met model, visagiste, bruidsjurken, bloemen, taarten, styling etc. Nu zijn er in de wintermaanden meestal niet veel huwelijken om te fotograferen dus, ja! Ik had zeker zin om mee te doen met dit leuke plan. Het plan was om op een vrijdag de shoot te doen en de dag daarna een kleinschalige bruidsbeurs te organiseren, allemaal in Hofje De Armen de Poth in Amersfoort. Een relatief onbekende maar

werkelijk prachtige trouwlocatie in Amersfoort.

Dus afgelopen vrijdag kwam ik met mijn camera’s, lenzen, flitsers etc. aan bij het hofje waar Jolanda alles perfect had voorbereid. En wat was het leuk om een dag met zijn allen samen te werken en iets moois te

maken! En ook de dag daarna was een succes: zeker 25 (aankomende) bruidsparen kwamen langs om de locatie te bekijken, taart te proeven en de prachtige kapel te bekijken.

Locatie: De Armen de Poth, Amersfoort

Organisatie en styling: C'est la Vie Weddings

Bruidsjurken: Susil’s Bruidsatelier

Haar en make-up: Jennifer's haarstyling en visagie

Bruidstaarten en cupcakes: Cake Queen

Model: Kathalijn de Looze

Bruidsboeketten: Bloembinderij All Seasons

0 Berichten

Tips - Binnenlocaties trouwfoto's

De meeste bruidsparen hebben zelf wel een idee voor een mooie (buiten)locatie waar ze graag hun trouwfoto's willen maken. Maar wat doe je als het op jullie trouwdag niet droog is? En het echt een beter idee is om de foto's binnen te maken? Dan is het handig om alvast een geschikte binnenlocatie in gedachten te hebben! Maar hoe vind je een geschikte binnenlocatie? Hieronder een aantal tips.

 

Klassieke locaties

Denk hierbij aan een kasteel, een oud klooster, een landhuis etc. Soms zijn dit trouwlocaties waar je (meestal tegen een vergoeding) terecht kunt om trouwfoto's te maken. Maar ook musea of andere instellingen zijn vaak gevestigd in prachtige panden. Vragen kan altijd toch? Het is een sowieso goed idee om van te voren bij de locatie te informeren naar de mogelijkheden zodat je zeker weet dat je op jullie trouwdag niet voor verrassingen komt te staan. Voorbeelden van mooie binnenlocaties in midden Nederland:

 • De Marienhof, Amersfoort
 • Stoomgemaal Hertog Reinout, Nijkerk
 • Stadscafe Observant, Amersfoort
 • Hotel Kerckebosch, Zeist
 • Boerderij Gagelgat, Soest
 • Slot Zeist, Zeist
 • Kasteel de Essenburgh, Hierden
meer lezen 0 Berichten