Inspiratie - Way up North in Rome 2017

Als trouwfotograaf mag je natuurlijk aanwezig zijn bij de meest leuke feestjes en ontmoet je allerlei verschillende mensen. Aan de andere kant is de dagelijkse realiteit van dit beroep dat je toch wel zo'n 80 % van je werktijd alleen achter je computer zit. Helemaal niet erg -> ik vind het prima om veel alleen te zijn. Ik denk dat ik in een vorig leven kluizenaar of monnik of zoiets geweest ben. Maar eens in de zoveel tijd moet ik er echt op uit: tijd om nieuwe inspiratie op te doen, praktische tips te horen en ervaringen uit te wisselen met andere trouwfotografen. En dit jaar had ik gekozen voor Way up North. Een internationaal congres specifiek voor trouwfotografen, georganiseerd begin april dus handig net voor het trouwseizoen. En het was ook nog in Rome, dat was natuurlijk geen straf :-). Dus afgelopen week samen met collega fotograaf Chantal op naar Rome.

Inspiratie en creativiteit

Way up North is een congres waarbij de nadruk vooral ligt op het creatieve proces en het opdoen van inspiratie. Hier dus geen technische uitleg over het gebruik van of  camera flitsers en de nabewerking in Lightroom maar inspirerende verhalen van mensen waarom ze doen wat ze doen. Want dat was het thema dit keer: waarom doen we wat we doen en maken we de foto's/films die we maken? En een terugkerend woord tijdens veel presentaties was het woord empathie/inlevingsvermogen. Daar kon ik wel wat mee: want uiteindelijk lukt het alleen om mensen op de foto te zetten écht zoals ze zijn als je je als fotograaf verbonden voelt met jouw cliënten.


Prachtig verhaal

De presentatie die me nog het meest heeft geraakt was de lezing van Nikki Boon. Een Australische fotografe en moeder van 4 kinderen die dag in dag uit haar kinderen  fotografeert. Gewoon in hun dagelijkse bezigheden. Omdat ze dit zo bijzonder vindt dat ze dit voor altijd wil vastleggen en als een erfenis aan haar kinderen wil doorgeven. Ik vond het zo inspirerend omdat zij haar eigen weg gaat en maakt wat zij mooi en belangrijk vindt. Echt een aanrader om even op haar site te kijken. Zij liet ook aan gedicht horen van Joel McKerrow over het volgen van je eigen creativiteit -> zo prachtig mooi! Hiernaast het gedicht met beeld en muziek.


Tips en links

Inmiddels ben ik alweer een paar dagen thuis en zit mijn hoofd nog steeds vol met alle indrukken en verhalen die ik heb gehoord. En ben ik ook nog een beetje moe van de lange dagen en het urenlange napraten met Chantal tijdens een pizza met wijn in Trastevere...:-) Wat een topdagen waren het. Hieronder alle personen/links/plekken/websites die ik graag met jullie wil delen!

  • Way up North - Absoluut een aanrader om te bezoeken als trouwfotograaf! Erg leuk om met 500 andere trouwfotografen uit heel de wereld. twee dagen lang samen te zijn. De volgende editie is op 10+11 oktober in Stockholm.
  • Nikki Boon - Australische, moeder van 4, documentair/portretfotograaf.
  • Heather Jowett - Een trouwfotograaf uit Detroit, maakt niet alleen mooie foto's maar schrijft hierover hilarische stukjes op haar website en facebook.
  • Andy Gaines - Beetje vreemde vogel uit de UK, gesjeesde muzikant, ging bruiloften fotograferen om geld te verdienen, ontdekte dat hij hier niet alleen talent voor had maar het ook erg leuk vond en maakt nu de meest prachtige journalistieke trouwfoto's.
  • Tuija Seipell - Finse goeroe als het gaat om customer service, pittige dame die vindt dat service naar klanten toe altijd 100% in orde moet zijn, schrijft daarnaast voor de succesvolle lifestyle blog The Cool Hunter.
  • Caroline Lee - Trouwfotograaf en ondernemer met nog zo'n 10 andere bedrijfjes. Heeft C'mon Team opgezet: een community van creatieve ondernemers die zich een paar dagen lang als projectgroep inzetten om een non-proftit organisatie te voorzien van een nieuwe website/logo/brand/foto's/teksten etc. Dit vind ik een top-idee, misschien ook om in Nederland op te zetten?
  • Het geweldige appartement in de wijk Testaccio, waar wij sliepen. Vlakbij Trastevere en je bent binnen 10 minuten met de metro in het centrum. Beheerd door de gastvrij Lorenzo die zelfs mijn e-reader wilde nasturen...:-)  

Marinka van Helvoort Fotografie

info@marinkavanhelvoort.nl

06 419 05 157

KVK 321 25 449