Tips - Persoonlijke trouwceremonie

Ontspannen, relaxed, genieten, vrienden & familie, ongedwongen, feest.........dit zijn woorden die veel mensen gebruiken als ze de sfeer willen omschrijven die ze graag op hun trouwdag willen terug zien. En dat is prima te doen: kies een mooie locatie die ook bij slecht weer nog leuk is, zorg dat de planning niet te strak is en nodig een boel gezellige vrienden en familie uit. En als je een pinterest-bruid bent, voeg je daar nog wat leuke styling aan toe die je op de dag zelf door je vriendinnen laat neerzetten/ophangen/aan-de-muur-spijkeren. Kat in het bakkie! Maar ja, bij elke trouwdag hoort ook een wat plechtiger onderdeel: de ceremonie. En hoe zorg je er nou voor dat ook die ceremonie helemaal bij jullie en jullie trouwdag past? Dat het ja-woord ook een moment wordt om nog heel lang met een goed gevoel aan terug te denken. Kortom: tips om jullie trouwceremonie persoonlijk te maken!

Handfasting

Afgelopen juli was ik als fotograaf te gast bij het huwelijk van Ilona en Sebastiaan. En zij hadden echt zo'n gave manier gevonden om hun ceremonie vorm te geven! Na het officiële ja-woord werd een zogenaamde handfasting ceremonie uitgevoerd. Handfasting is van oorsprong een oud Keltische manier om te trouwen. De handen van het bruidspaar worden samengebonden om het verbond dat het paar aangaat te symboliseren. Ilona en Sebastiaan hadden aan alle gasten gevraagd of zij een lint wilde meenemen naar de ceremonie. Tijdens de ceremonie kon elke gast een lint om de handen van het bruidspaar knopen en aan het bruidspaar een persoonlijke wens meegeven. Aan het eind werden alle geknoopte linten bij elkaar gebonden om zo een symbool te vormen van hun huwelijk en alle liefde en steun van de mensen om hen heen. 

Trouwboeket

Een ander leuk idee kwam ik tegen op de bruiloft van Eva en Jaap. Zij hadden aan al hun daggasten gevraagd twee bloemen mee te nemen: één die symbool stond voor de bruid en één voor de bruidegom. Vlak voor de ceremonie vertelden alle gasten iets over hun relatie tot het bruidspaar, de bloemen die ze hadden meegenomen en waarom zij vonden dat juiste deze bloemen bij Eva en Jaap pasten. Vervolgens ging een bloembinder ter plekke aan de slag om van al deze bloemen een prachtig trouwboeket te maken. En in de tussentijd konden de daggasten zelf hun corsage maken. Echt superleuk om zo'n persoonlijk boeket te krijgen!

Jullie kunnen zo creatief zijn als je maar wilt als het gaat om de ceremonie. Nog meer leuke ideeën:

  • Hebben jullie kinderen? Vaak zijn de kids heel erg betrokken bij een huwelijk en hebben ze ook het gevoel dat jullie echt met z'n allen trouwen. Geef ze dus ook een rol tijdens de ceremonie! Misschien willen ze de ringen brengen, een gedichtje  voorlezen of in het trouwboekje ook hun handtekening zetten.
  • Het officiële gedeelte van de ceremonie wordt altijd voltrokken door een BABS (Buitengewoon Ambtenaar Burgerlijke Stand) maar dat wil niet zeggen dat de hele ceremonie door de BABS wordt gedaan. Misschien willen jullie ouders een mooie speech geven of hebben jullie een broer/vriendin/schoonzus die goed in het openbaar kan spreken en het leuk vind om jullie ceremonie aan elkaar te praten. 
  • Schrijf jullie eigen geloftes! Superspannend om deze aan elkaar voor te lezen tijdens de ceremonie maar het is echt zo'n mooi en emotioneel moment als je elkaar verteld waarom je bij elkaar wilt zijn. Wanneer je het niet ziet zitten om het zelf te doen tijdens de ceremonie, is het ook een optie om elkaar een brief te schrijven en deze voor te laten lezen. 
  • Muziek, en dan vooral live muziek, is tijdens een ceremonie altijd erg mooi. Kies muziek uit die iets voor jullie betekent en laat dit afspelen bij het binnenkomen en het tekenen van de akte. Wanneer jullie live muziek hebben is het mooi om echt een muzikaal intermezzo in te lassen. Check van te voren wel even hoeveel tijd jullie hebben tijdens de ceremonie. Op een eigen locatie zal tijd waarschijnlijk geen probleem zijn maar bijvoorbeeld in het stadhuis kan het zijn dat het zijn dat de planning wat strakker is.
  • Een mooie manier om jullie vrienden en familie actief bij de ceremonie te betrekken is het doorgeven van de ringen. De ringen worden door alle gasten aan elkaar doorgegeven en komen uiteindelijk bij het bruidspaar terecht. Iedereen kan een eigen wens (hardop of in stilte) aan de ringen en dus aan jullie huwelijk meegeven. 
  • Een ander mooi symbool is het aansteken van een kaars voor iemand. Soms is een geliefd familielid of vriend er niet meer bij om dit bijzondere moment samen met jullie te delen. Door aan het begin van de ceremonie een kaars aan te steken voor diegenen die jullie missen, sta je hier even bij stil. 
  • In Nederland wordt het nog niet zo vaak gedaan maar in andere landen wel: de zand-ceremonie. Het bruidspaar (en eventueel kinderen) gieten ieder een eigen kleur zand in een glazen vaas om zo het het verbond dat ze aangaan te symboliseren. Ook leuk om te doen met een samengesteld gezin: iedereen brengt zijn eigen 'kleur' mee en samen vormen jullie zo een nieuwe eenheid.
  • Op een belangrijke dag als jullie huwelijk kan het heel waardevol zijn om stil te staan bij de families waar jullie beiden uitkomen Ik heb een keer een collage met trouwfoto's van de ouders, grootouders én overgrootouders bij een ceremonie gezien -> echt heel bijzonder!
  • Een heel mooi gebaar voor een kerkelijk inzegening is het laten mee-zegenen door iedereen die dat wil. Het bruidspaar en de dominee/voorganger staan in het midden en alle mensen die ook hun zegen willen meegeven  staan er in een kring omheen. Mooi!

Marinka van Helvoort Fotografie

info@marinkavanhelvoort.nl

06 419 05 157

KVK 321 25 449